Allahabad University puts up ramps for special students

The Allahabad University authorities have taken note of the plight of their special students and have started building a ramp at the entrance of their Central library. Though a temporary arrangement, it would definitely go a long way in making the academic years of special students that much more memorable

The move to build the ramp was initiated after TOI brought to light the problem faced by special students. Among all the buildings on various campuses of AU, the absence of a ramp was felt most at the Central library as it is visited by almost all students, including the special ones, on a daily basis. In February this year, AU authorities had constructed makeshift ramps in three important offices at the Arts campus, including the office of the dean student welfare (DSW), V-C’s office and English department. With this, hitherto inaccessible areas were brought within the reach of such students.

 

It was also decided that ramps would be constructed in all the buildings on its four faculties. CPWD authorities had prepared a detailed report about the cost and methodology for constructing ramps at various buildings so that the architectural beauty of AU buildings was kept intact.

However, despite a lapse of several months since the varsity authorities constructed ramps at three buildings, the one at the Central library was yet to be installed. Sources said the contractor who was given the responsibility of making the makeshift ramp was threatened by some student leaders. It was only after a written assurance from the DSW that the work commenced.
“Many of us come to the Central library regularly and the ramp would only make it easier for us,” said Shyam Shankar, a differently-abled student of MA-II of the department of political science.

Deputy librarian B K Singh said, “Now that we have provided a ramp, many more differently-abled students would be able to come at library. We will further help such students out by letting them sit in the research scholar section of the library which is on the ground floor.”